Weeklenzen: alles wat je moet weten
Houd je ogen fit met weeklenzen! Weeklenzen kun je 1 á 2 weken gebruiken, daarna gooi je ze weg en maak je een nieuwe frisse verpakking open. Omdat je regelmatig je lenzen vervangt verminder je het risico op aanslag en irritaties. Weeklenzen zijn verkrijgbaar als zowel traditionele hydrogellenzen die je ‘s nachts uitdoet, als Silicon Hydrogel-lenzen die rond de klok gedragen kunnen worden. Kies een soort die bij jou past!
Voor wie zijn weeklenzen bedoeld?
Weeklenzen behoren tot de meest voorkomende lenssoorten en kunnen door de meeste mensen gedragen worden. Net als bijvoorbeeld bij maandlenzen het geval is. Gebruik weeklenzen in plaats van een bril. Ze accentueren je gezicht en bieden je de mogelijkheid van uiterlijk te veranderen. Laat je make-up stralen of kies een mooie zonnebril zonder sterkte. Met weeklenzen heb je volledige bewegingsvrijheid. Je kunt vrijuit voetballen met volledig zicht en joggen zonder dat je bril afzakt.
Schoonmaken van weeklenzen
Weeklenzen voor dagelijks gebruik moeten elke dag gereinigd en gedesinfecteerd worden. Met een nauwkeurige reiniging verwijder je 90% van alle bacteriën.
- Was je handen en maak ze goed droog.
- Plaats de lens in je handpalm en wrijf beide kanten nauwkeurig met behulp van je vinger en een paar druppels lenzenvloeistof.
- Spoel de lens af met vloeistof en plaats de lens in een lenzenhouder.
- Vul de lenshouder met lenzenvloeistof en maak deze goed dicht.
- (Volg altijd de instructies die op de verpakking staan)
Perfect zien met weeklenzen: dag en nacht
Reis je veel, maak je lange dagen of ben je het zat niets te kunnen zien als je ‘s morgens wakker wordt? Misschien wil je minder tijd besteden aan de reiniging van lenzen en tijd overhouden voor leukere dingen. Welke reden je ook hebt, weeklenzen van het materiaal Silicon Hydrogel zijn de ideale keuze. Dankzij dit revolutionaire materiaal kunnen deze lenzen zes keer meer zuurstof doorlaten dan traditionele lenzen, wat er voor zorgt dat je met lenzen in kunt slapen. Je hoeft je niet druk te maken over lenzenreiniging en je hoeft ook je lensgebruik niet meer te plannen. Je kunt lang uitgaan zonder dat je ogen vermoeid raken en je kunt lange reizen maken zonder last te hebben van zware lensvloeistoffen. Het voelt alsof je helemaal geen lenzen hebt! Weeklenzen van Silicon Hydrogel zijn ook uitstekend geschikt voor dagelijks gebruik. Heb je uitzonderlijk droge ogen kan het gebruiken van Silicon Hydrogel-lenzen heel verzachtend zijn, omdat deze lenzen de ogen langer vochtig houden dan traditionele lenzen. Eventueel kan je ook kijken naar Multifocale lenzen.
Een stukje geschiedenis
Al in het begin van de 16de eeuw ontwierp Leonardo da Vinci contactlenzen, maar het idee werd niet in werkelijkheid gebracht tot eind 19de eeuw. De Duitse glasblazer F.A. Müller maakte glazen oogprotheses als bescherming voor patiënten met verminderd knippervermogen. In 1949 kwamen de zogenoemde corneale lenzen, deze waren kleiner en bedekten slechts het hoornvlies in plaats van het hele oog. Ze werden gemaakt van het harde plastic PMMA. Ze waren relatief duur en broos, en niet zo comfortabel. Het grootste probleem met de PMMA-lens was dat ze geen zuurstof doorlieten. Zuurstofgebrek aan het oog kan leiden tot ernstige infecties en verminderd zicht. In 1963 werd de eerste zachte hydrogellens geïntroduceerd, geproduceerd door de Tsjechische scheikundige Otto Wichterie. Het materiaal is alleen maar verder ontwikkeld en ook al worden er nog steeds harde, of vormstabiele, lenzen gebruikt; de hydrogellenzen zijn zeker het meest gebruikelijk. In 1999 werden er lenzen van Silicon Hydrogel geïntroduceerd; een langverwacht materiaal dat zoveel zuurstof doorlaat dat je zelfs met lenzen in kunt slapen.