Welke soorten contactlenzen zijn er allemaal?
Wie kiest voor lenzen heeft nogal wat te kiezen. Vandaag de dag heb je zo ontzettend veel mogelijkheden waardoor je soms de bomen door het bos niet meer ziet. Op deze pagina vind je daarom alle verschillende soorten lenzen inclusief eigenschappen, voordelen en nadelen. Je kunt doorklikken voor meer informatie. Let erop dat elke soort beschikbaar is als harde lenzen en zachte lenzen. Afhankelijk van je voorkeur kies je een van beide types.
Daglenzen
Daglenzen zijn contactlenzen die zo ontworpen zijn dat ze slechts één dag kunnen worden gedragen en dan worden weggegooid. Dit is eenvoudig, zeker en hygiënisch met steeds een paar nieuw, steriele lenzen direct uit de verpakking. U voorkomt het schoonmaken en bewaren van de lenzen, en daarmee een groter risico voor infecties. Daglenzen zijn vaker dunner dan bijvoorbeeld maandlenzen met als reden dat ze maar één dag mee hoeven te gaan. Daglenzen zijn comfortabel en vaak het beste alternatief voor iedereen die niet dagelijks contactlenzen gebruikt. Het alternatief zijn de weeklenzen. Dit is een goede tussenvorm waarbij je wekelijks een nieuw lens gebruikt.
Maandlenzen
Maandlenzen zijn de meest voorkomende contactlenzen en vaak het voordeligste alternatief. Er zijn maandlenzen op de markt van vele verschillende merken, gemaakt van verschillende materialen en in vele verscheidene kleuren. Er is dus voor iedereen een maandlens te vinden die perfect is voor juist u. Een maandlens kunt u tot 30 wel dagen gebruiken, maar niet wanneer u slaapt. Deze contactlenzen doet u voor het slapen uit, en de volgende ochtend weer in. ‘s Nachts worden de lenzen bewaard in een lenshouder gevuld met lenzenvloeistof. De lenzenvloeistof desinfecteert de lenzen gedurende de nacht zodat de lenzen de volgende dag weer geschikt zijn om te dragen. Na 30 dagen neemt u nieuwe lenzen uit de verpakking en vervolgt met dezelfde routine. Veelal kunt u één en dezelfde lenzenvloeistof gebruiken voor het schoonmaken en bewaren van lenzen, en dit neemt weinig tijd in beslag. Vanwege bijvoorbeeld een verschil in traanvocht bij mensen of bij het verblijf in ruimtes met erg droge lucht, zijn er ook lenzen op de markt die wat vaker dienen te worden verwisseld, de tweeweekse lenzen. Deze lenzen werken verder op precies dezelfde manier als de maandlenzen wat betreft schoonmaak en bewaren.
Torische lenzen
Torische lenzen corrigeren de zichtafwijking genaamd astigmatisme. Dit zijn lenzen met meerdere waardes in één lens, onderverdeeld in sterkte, cilinder en as. Deze lenzen zijn vaak wat duurder dan de ‘gewone’ contactlenzen vanwege het meer complexe productieproces. Torische lenzen zijn verkrijgbaar als maandlenzen, tweeweekse lenzen, en daglenzen (let wel, bij daglenzen een minder uitgebreide omvang aan verschillende waardes).
Dag en nachtlenzen
Dag en nachtlenzen zijn gemaakt van een materiaal op siliconenbasis dat 6 keer meer zuurstof doorlaat in vergelijking met de ‘traditionele’ contactlenzen. Hierdoor kunt u de lenzen 24 uur per dag inhouden, en dat dan tot 30 dagen lang (maandlenzen). Dit maakt het comfortabel, en u hoeft niet steeds te denken aan hantering van de lenzen met in- en uitdoen, schoonmaken en bewaren. Het is belangrijk dat u advies vraagt aan een opticien of dag- en nachtlenzen geschikt zijn voor u. Slaap niet met dag- en nachtlenzen in als uw ogen al geïrriteerd zijn of als u verkouden bent. Dit verhoogt namelijk de kans op infecties.
Multifocale, bifocale of progressieve lenzen
Aangezien we allemaal ouder worden, merken we dat vanaf een bepaalde leeftijd het zicht slechter wordt, vooral op korte afstand. Dit is het gevolg van een natuurlijke verandering in het oog dat ouderdomsverziendheid of presbyopie heet. Het is de lens van het oog die minder flexibel wordt, en daardoor wordt het lastiger om te focussen op verschillende afstanden. Dit gebeurt bij de meeste mensen rond hun veertigste, maar vroeger of later krijgt iedereen hier mee te maken. Om ouderdomsverziendheid te corrigeren zijn er verschillende sterktes nodig om scherp te zien op verschillende afstanden. Dit corrigeren gaat met behulp van de multifocale, bifocale of progressieve lenzen. Het verschil tussen deze lenzen is de wijze waarop de verschillende sterktes in de lens zijn ingeslepen. Vraag uw opticien welke multifocale lens het meest geschikt is voor u. Tip: ook als sporter kun je prima gebruik van deze visuele hulpmiddelen maken.